Sabtu, 14 Mei 2016

Kisah askar jepun enggan menyerah diri selepas tamatnya perang

Label :

Kisah askar Jepun yang masih bersembunyi setelah berpuluh tahun tamatnya perang.

Berkhidmat sebagai anggota tentera.

President Marcos and Hiroo Onoda
Hiroo Onoda menyerahkan pedang kepada Presiden Ferdinand E.Marcos

Hiro Onoda (19 Mac 1922 - 16 Januari 2014) adalah seorang pegawai perisikan tentera Jepun yang berjuang dalam Perang Dunia 2 dan tidak menyerah diri pada tahun 1945. Beliau menghabiskan hampir 30 tahun bersembunyi di Filipina, bekas pengawai pemerintah Onoda diterbangkan dari Jepun dan secara peribadinya mengeluarkan perintah melepaskannya dari tugas pada tahun 1974. Onoda memegang pangkat sebagai leftenan Muda dalam Tentera Imperial Jepun.

Dilatih sebagai seorang pegawai perisikan dalam kelas komando "Futamata" daripada sekolah Nakano. Pada 26 Disember 1944, Onoda telah dihantar ke pulau Lubang di Filipina. Beliau telah diarahkan untuk melaksanakan tugas menghalang serangan musuh di pulau itu, yang mana termasuk memusnahkan landasan kapal terbang dan jeti di pelabuhan. Onoda juga menerima arahan yang menyatakan bahawa di dalam keadaan apa sekalipun, dia tidak dibenarkan untuk menyerah diri dan seandainya terdesak beliau mesti membunuh diri.

Setelah mendarat di pulau Lubang, Onoda bergabung dengan sekumpulan tentera Jepun yang telah dihantar ke sana sebelum ini. Walau bagaimanapun pegawai-pegawai dalam kumpulan ini telah menghalang Onoda daripada menjalankan tugasan tugasan yang telah diberikan kepadanya, perselisihan faham ini menjadikan ianya lebih mudah bagi pihak Amerika Syarikat dan askar Komanwel Filipina untuk menawan pulau tersebut apabila mereka mendarat pada 28 Februari 1945. Dalam masa yang singkat setelah pendaratan, semua askar kecuali Onoda dan tiga askar lain telah terbunuh atau menyerah diri. Onoda, yang telah dinaikkan pangkat ke Leftenan, mengarahkan baki askar yang terbabit berundur ke kawasan pergunungan.

Anggap risalah perang sebagai propaganda lawan.

Onoda meneruskan kempen sebagai askar Jepun, tinggal di pergunungan bersama tiga rakannya iaitu prebet Yuichi Akatsu, koperal Shoichi Shimada dan prebet kelas pertama Kinshichi Kozuka). Beliau dan para sahabatnya masih menjalankan aktiviti-aktiviti gerila dan terlibat dalam beberapa kejadian tembak-menembak dengan polis.

Kali pertama mereka mengetahui bahawa Jepun telah menyerah diri adalah pada bulan Oktober 1945 melalui risalah yang ditinggalkan oleh penghuni di kepulauan tersebut. Ianya ditulis "Peperangan sudah berakhir pada 15 Ogos, turun dari gunung !". Walau bagaimanapun, mereka menganggap bahawa risalah tersebut adalah propaganda musuh. Pada penghujung 1945, risalah digugurkan lagi melalui udara dengan perintah penyerahan diri dicetak padanya dari Jeneral Tomoyuki Yamashita iaitu pengawai pemerintah tentera kawasan ke-14. Mereka telah bersembunyi selama lebih setahun dan risalah ini adalah satu-satunya bukti menunjukkan bahwa perang telah berakhir. Kumpulan Onoda meneliti kesahihan risalah tersebut namun membuat keputusan bahawa ianya adalah palsu.

Menyerah diri selepas hampir 30 tahun.

Pada 20 Februari 1974, Onoda bertemu dengan seorang lelaki Jepun iaitu Norio Suzuki yang sedang dalam misi menjelajahi seluruh dunia mencari "Leftenan Onoda". Suzuki menjumpai Onoda selepas empat hari pencarian. Onoda dan Suzuki menjadi kawan, tetapi Onoda masih enggan menyerahkan diri dan mengatakan bahawa dia sedang menunggu arahan daripada pegawai atasannya.

Suzuki kemudian kembali ke Jepun dengan gambar-gambar Onoda yang diperolehi sebagai bukti pertemuan mereka dan memberitahu kerajaan Jepun untuk mencari pegawai pemerintah Onoda iaitu Mejar Yoshimi Taniguchi. Pada 9 Mac 1974, beliau akhirnya bertemu dengan Onoda dan melepaskannya dari tugas serta menyerah diri. Onoda meninggal dunia pada 16 Januari 2014.

Isnin, 9 Mei 2016

1st Giveaway by Aura Queen

Label :

1st Giveaway by Aura Queen 

1st Giveaway by Aura Queen.Giveaway ini diadakan sempena PEMBUKAAN BLOG AURA QUEEN ORIGINAL.Doa dan harapan kami di Aura Queen,semoga anda sudi join ya.Semoga Giveaway ini mendapat sambutan dari sahabat blogger sekalian.Giveaway Aura Queen ini adalah tajaan sepenuhnya AURA QUEEN ORIGINAL.Giveaway terbuka kepada semua blogger di Malaysia.1st Giveaway by Aura Queen bermula pada hari ini,6 May 2016 dan akan berakhir pada 31 May 2016 jam 11.59 malam.Cepat cepat JOIN.Aura Queen mencari LIMA PEMENANG BERTUAH yang akan memenangi WANG TUNAI RM50 dan juga Feminin Wash AURA QUEEN.


*SILA TEKAN BANNER DIATAS UNTUK JOIN*

SYARAT SYARAT 1st GIVEAWAY by AURA QUEEN 


1 - BUAT SATU ENTRI GIVEAWAY
Buat satu entri bertajuk " 1st Giveaway by Aura Queen ''.

2- FOLLOW BLOG 

3- LIKE PAGE FACEBOOK

4- FOLLOW INSTAGRAM

5. Copy CODE di bawah dan PASTE di ruangan html 

6. Copy paste LINK entri GIVEAWAY anda hanya di ruangan komen entri Giveaway ini sahaja


Feminin Wash AURA QUEEN


Feminin Wash AURA QUEEN , Feminine Wash Aura Queen


Rahsia Penjagaan Bahagian Intim Wanita Bersama Feminin Wash AURA QUEEN

- Menjadikan bahagian intim wanita akan terasa harum dan segar sepanjang hari..." Feminin Wash AURA QUEEN boleh membantu menyelesaikan masalah kegatalan bahagian intim wanita dan menghilangkan bau.Haruman mempesona..Kesegaran yang kekal lama...Feminin wash AURA QUEEN terbaik untuk wanita masakini.
- Aura Queen menggunakan bahan-bahan tradisi di tambah baik dengan yang moden menjadikan Feminin Wash AURA QUEEN terasa harum segar dan mendapat kebaikannya pada si pemakai .

Kelebihan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Bau wangiannya yang segar 
- Kandungannya pekat dan menjimatkan 
- Terasa nyaman bila digunakan dan kesegaran berpanjagan 
- Memberi keyakinan diri 


Fungsi Feminin Wash AURA QUEEN 

- Mengatasi masalah keputihan 
- Mengatasi masalah bau yang tidak menyenangkan 
- Antiseptik ( menghalang bakteria dan fungus ) 
- Menghilangkan kegatalan 
- Menganjalkan dan memelihara kulit 
- Menstabilkan PH vagina 
- Mencerahkan 
- Mengetatkan 
Kandungan : Aqua, Sireh, Manjakani, Aloe vera, Kacip fatimah, Garam bukit, Cola lipid 

Cara Penggunaan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Titiskan pada tapak tangan dan cuci pada alat sulit wanita hingga berbuih,biarkan 3 hingga 4 saat dan bilas sehingga bersih. 

Isi kandungan 100ml 

Maklumat Lanjut Feminin Wash AURA QUEEN


Untuk respon lebih cepat ( pertanyaan/order ) anda boleh Call,WhatsApp atau Sms no tertera di bawah :

📞 014-9323212
📞 014-9323212
📞 014-9323212

FEMININE WASH AURA QUEEN SAHABAT BAIK ASET ANDA !!
FEMININE WASH AURA QUEEN HARUMAN PENCETUS KETERUJAAN SUAMI....


1st Giveaway by Aura Queen adalah tajaan sepenuhnya Aura Queen Original.Terima Kasih kerana sudi join Giveaway ini.


Ahad, 8 Mei 2016

Jangan menyakiti jika tidak ingin disakiti

Label :

 kenapa kita jangan menyakiti orang lain