Jumaat, 26 Februari 2016

Kunci terakhir kadangkala adalah yang terbaik

Label :

Tambah kapsyen

SEGMEN BLOGLISTS AZLINDAALIN.COM MAC 2016

Label :

Klik banner untuk info kanjut
Tarikh tamat : 29 Februari 2016 jam 11 malam

Khamis, 25 Februari 2016

Perbezaan antara seorang boss dan pemimpin

Label :



Jadikan kisah ketam sebagai pengajaran

Label :

Negara asal.

negara asal ketam iaitu negara Isketambola

Yang kesepian.

                 Seekor ketam betina yang kesepian sedang berjalan di pantai pada satu petang apabila dia ternampak seekor ketam jantan yang datang ke arahnya dan ianya berjalan lurus bukan mengiring ke sisi!, kagum dengan bakat yang ditunjukkan, ketam betina membuat keputusan untuk berkahwin dengan ketam jantan tersebut immediately. Pada keesokan harinya, ketam betina berasa hairan yang si jantan berjalan ke tepi seperti mana-mana ketam biasa! lalu ia pun bertanya, "Apa yang berlaku? Semalam awak dapat berjalan lurus ke depan!" Ketam jantan menjawab "Awak gila ke! takkan saya nak mabuk tiap tiap hari!".

MORAL:

Jangan cepat menilai seseorang melalui luaran sahaja.Sebaik baiknya kenali dan selami hati budinya terlebih dahulu.Bak kata pepatah "Don't judge a book by its cover".

Jadikan sebagai teladan.

Ini kisah yang rasa rasanya ramai yang tahu dan pernah baca atau dengar namun saya ingin kongsikan juga buat tatapan.Tiada bermaksud untuk mengaibkan mahupun menghina mana mana kaum,sekadar perkongsian cerita yang boleh dicontohi untuk kebaikan bersama.

Pada suatu pagi, seorang surirumah pergi ke pasar borong dan berjalan ke satu gerai menjual makanan laut milik orang Cina untuk mencari ketam.....  
Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka? 
Cina: Ada… ada… lu mau ketam Cina ka ketam Melayu? 
Melayu: Aik! Ketam pun ada Melayu dengan Cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam Melayu, mana ketam Cina? 
Cina: Itu sana dalam bakul ada kasi tutup, itu ketam Cina.... Sana dalam bakul tak ada tutup… itu ketam Melayu la… 
Melayu: Apa pasal bakul ketam Cina apek kasi tutup....bakul ketam Melayu apek tak kasi tutup? 
Cina: Itu ketam Cina kalau satu ekor keluar.... yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari itu bakul. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bakul. Jadi semua keluar la. 
Melayu: Ketam Melayu tak itu macam ka, apek? 
Cina: Ketam Melayu, kalau satu ekor cuba keluar dari itu bakul, yang lain akan kasi tarik itu kaki ketam tadi masuk balik dalam bakul. Kalau itu ketam sekor tadi berjaya lepas keluar. Dia mau dia sekor saja keluar, yang lain biar duduk dalam bakul. Kalau dia sudah keluar pulak, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar....
Melayu: Owh, begitu ka ceritanya, apek?
Cina: Lu boleh tengok sendiri laaaa.... itu ketam dalam ada dalam bakul sana sebagai bukti.
Melayu: aiyaaa... itu macam ka? BIKIN MALU saja laaa...  

MORAL:

Begitulah cerita ketam Melayu dengan ketam Cina. Hakikatnya, jika orang Cina berniaga. Cina lain tak akan kacau, dia tengok saja dan belajar bagaimana saudaranya boleh berjaya. Saudaranya Cina itu pula apabila sudah berjaya, dia akan mengajar dengan berkongsi pula dengan Cina yang lain agar boleh berjaya juga. 
Kalau orang Melayu, bila satu Melayu nak berjaya, Melayu lain akan guna apa saja cara  supaya Melayu tu jatuh balik. Macam ketam Melayu, bila seekor ketam dah berjaya naik, ketam beramai-ramai berpakat2 lain menarik kaki dia untuk jatuh. Akhirnya, seekor pun tak dapat naik dan lepas keluar dari bakul itu. Selepas tu mulalah bergaduh sesama sendiri, salah menyalah dan tuduh menuduh antara satu sama lain. Bukannya mencari jalan penyelesaian. 
Itulah contoh hakikat sebenar MELAYU sekarang ini. Sebab itu Melayu SUKAR maju, apatah lagi untuk sama-sama BERANI, BERMUAFAKAT, BERSATU PADU dan berjaya beramai-ramai.  
KENAPA orang Melayu tidak boleh mencontohi rakan-rakan mereka dikalangan orang-orang Cina dalam MENJAYAKAN SESUATU PERKARA dengan sama-sama BERANI, BERMUAFAKAT dan BERSATU PADU sebagaimana datuk Nenek orang-orang Melayu terdahulu? Dimana maruah kita?Tidak rugi atau hina mencontohi atau mengambil contoh teladan dari mereka ini melalui kisah ini.-Sumber cerita dari FB-.

Sekian...


Isnin, 22 Februari 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Label :

Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen senang sangat. Cuma perlu buat entry dan copy dan paste sahaja. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Kisah kejayaan insan OKU yang patut dicontohi

Label :

Semua orang mempunyai cerita tersendiri tentang bagaimana mereka menghadapi atau mengharungi kesusahan yang muncul di dalam kehidupan.Tetapi bila seseorang insan yang kurang upaya mampu untuk berdikari malah berjaya menempa nama sebagai seorang yang terkenal dan disayangi serta disanjungi, itu adalah sesuatu perkara yang amat menakjubkan.Bukannya mudah untuk mereka ini melakukan apa yang mereka inginkan atau impikan. Ianya memerlukan kesabaran yang kuat dan sifat tidak takut untuk mencuba.Daripada pemuzik hinggalah kepada penceramah motivasi terkenal dunia, berikut adalah beberapa kisah menarik berkenaan dengan insan istimewa ini.

1.Stevie Wonder. 

Stevie Wonder 2
Pemuzik serba boleh Stevie Wonder

Salah seorang penyanyi tersohor di dunia yang amat terkenal.Bukan sahaja penyanyi malah beliau merupakan seorang komposer dan pemuzik.Walaupun cacat penglihatan namun itu semua tidak mematahkan semangat kental beliau untuk mencapai impian.Mula berjinak dalam bidang muzik seawal usia 11 tahun dan telah merekodkan sebanyak 30 lagu yang tersenarai di dalam carta 10 terbaik U.S. Antara lagu beliau yang menjadi siulan ramai adalah "I Just Called to Say I love You","Superstition" dan "Sir Duke".

2.Stephen Hawking.

Walaupun lumpuh akibat ALS(penyakit neuron motor),namun beliau mampu mencapai kejayaan sebagai salah seorang ahli akademik termasyhur di dunia.Beliau banyak menyumbangkan idea dalam bidang fizik teori,kosmologi teori,graviti kuantum dan teori string.Banyak anugerah yang telah diberikan kepada Stephen diatas usaha beliau, antara seperti Albert Einstein Award,President Medal of Freedom dan Fundamental Physics Prize (FRSA).

3.Hellen Keller.

Merupakan seorang penulis,pensyarah dan aktivis politik yang tersohor.Walaupun cacat penglihatan dan pendengaran namun masih mampu meraih Ijazah Sarjana Muda Sastera,pertama yang seumpamanya.Sepanjang kehidupannya Hellen telah menghasilkan sebanyak 12 buku dan beberapa artikel lain.Beliau dianugerahkan dengan Presidential Medal of Freedom oleh Presiden Lynt B.Johnson pada 14 september 1964.

4.Lee Thiam Wah.

Pengasas pasaraya mini yang terkenal di Malaysia iaitu 99 speedmartWalaupun kurang upaya akibat polio semasa masih kecil namun semangat beliau begitu kental dan berkat usaha gigihnya, kini beliau memiliki lebih 500 buah kedai di seluruh negara(setakat 2013). Beliau digelar sebagai "King of Mini Marts" oleh the Forbes.

5.Nick Vujicic.

Nick Vujicic at the World Economic Forum Annual Meeting, Davos, Switzerland - 20110130
Penceramah motivasi Nikc Vujicic

Ini adalah antara orang yang paling saya kagumi, walaupun tidak sempurna sifat (Phocomelia) namun masih mampu berjaya dalam kehidupan dan kariernya sebagai penceramah motivasi yang amat dikenali.Bukan itu sahaja,beliau juga lulus dari Universiti Griffith pada usia 21 tahun dengan Ijazah Sarjana Muda Perdagangan, dengan dua pengkhususan utama iaitu dalam perakaunan dan perancangan kewangan.




Kesimpulannya, kecacatan bukanlah penghalang untuk mencapai impian dan cita cita dalam kehidupan. Malah ianya adalah satu pendorong atau pembakar semangat untuk terus melangkah ke hadapan.
Semoga artikel ini dapat memberikan inspirasi kepada semua tidak kira di mana anda berada.Kisah 7 jutawan dan bagaimana mereka bermula.

Lumrah kehidupan semua nak senang

Label :

lumrah kehidupan dengan perangai manusia yang bermacam ragam