Isnin, 18 Julai 2016

Tip jimatkan kuota internet bila tonton video youtube

Pelbagai definisi video.

Laman web perkongsian video global ini amatlah popular dan diakses oleh jutaan pengguna saban hari. Pelbagai kualiti video yang berdefinisi tinggi dan standard disediakan bagi memudahkan penonton memilih format yang sesuai mengikut citarasa masing masing.

Perbezaan antara HD dan  SD.

Video yang berdefinisi 720p dan keatas dikategorikan sebagai high definition (HD) manakala bagi 480p dan kebawah adalah standard definition atau (SD). Jika anda menonton video di youtube menggunakan smartphone, adalah lebih baik memilih yang berdefinisi standard berbanding dengan definisi tinggi kerana ini akan mengurangkan penggunaan kuota internet sekaligus mempercepatkan proses buffering sesuatu video.Ubah tetapan definisi video youtube.

Berikut adalah cara mudah untuk mengubah definisi video pada aplikasi youtube untuk telefon pintar dengan sistem operasi android :

1. Pergi ke bahagian "Settings".settings untuk aplikasi youtube android

2. Kemudian klik pada "General".

general setting youtube

3. Aktifkan fungsi "Limit mobile data usage". Ini bermaksud hanya video yang berdefinisi biasa atau standard sahaja yang akan dimainkan bila anda menggunakan pakej mobile internet smartphone anda. Format video HD hanya akan diaktifkan bila anda membuka  aplikasi youtube melalui sambungan wifi.

fungsi limit mobile data usage youtube

Cara lain untuk ubah definisi video.

Selain daripada itu, anda juga boleh mengubah definisi sesuatu video ketika sedang menonton video kegemaran melalui cara yang berikut :

1. Klik pada menu di bahagian atas kanan video yang ditonton seperti dalam gambar dibawah.

klik pada bahagian menu disebelah atas kanan video youtube

2. Seterusnya klik pada "Quality" dan pilih kualiti video yang dinginkan seperti 144p, 240p, 360p atau 480p.  Harus diingat bahawa semakin tinggi definisi video yang dipilih maka semakin banyaklah data internet yang bakal digunakan.Diharapkan semoga tutorial tentang cara menjimatkan kuota internet ketika menonton youtube melalui telefon pintar ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat. Artikel berkaitan yang mungkin anda minati cara jimatkan data internet bila guna Whatsapp.

 1. Dah lama guna youtube skrang br tahu boleh jimat banyak kuota data internet setelah membaca tutorial saudara. tqvm

  BalasPadam
 2. very informative and useful.thanks

  BalasPadam
 3. dapat jimatkan data internet lepas ni. terima kasih diatas perkongsian info.

  BalasPadam
 4. mcm ni rupanya, lepas ni dh tau mcmana nak jimat kuota bila guna youtube.

  BalasPadam

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone