Selasa, 5 April 2016

Kisah pemandu kereta dan papan tanda

Alkisah pada suatu hari.

Seorang anggota polis trafik sedang menjalankan operasi perangkap had laju, mendapati sebuah kereta yang dipandu pada lorong kanan bergerak terlalu perlahan iaitu pada kelajuan hanya 30 kilometer sejam. 

Bila beliau menahan kenderaan tersebut, beliau dapati terdapat 4 orang lelaki berusia dalam lingkungan 50'an dan 60'an dalam kenderaan tersebut. Anggota polis tadi agak hairan kerana mata kesemua lelaki tersebut terbeliak dan muka mereka pucat lesi. Pemandu kenderaan pun bertanya, apa kesalahan saya encik ? saya memandu mengikut had laju . 

Nama jalan.

Anggota polis tadi pun menjawab " Encik bukan memandu melebihi had laju tapi terlalu perlahan dan boleh mendatangkan masalah kepada pemandu lain." Saya memandu perlahan? tapi encik, saya memandu mengikut had laju yang tertulis pada papan tanda kat depan tu tadi. Bantah si pemandu tersebut dengan nada tidak puas hati. " Anggota trafik tersenyum sindir sambil menjelaskan maksud jalan perdana 30  adalah nama jalan bukan had laju. Pemandu tersebut mengangguk kepala tanda faham. " Tapi sebelum anda semua meneruskan perjalanan, saya nak tanya...encik semua nie ok ke tak? sebab saya perhatikan anda semua macam dalam keadaan yang kurang sihat? Tanya anggota polis tersebut. " kami semua ok encik, jangan bimbang, kami baru sahaja menuruni jalan bukit kayu 221, itu yang buat kami semua ni nampak agak gemuruh sedikit !".

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone