Sabtu, 16 April 2016

Kepentingan servis kenderaan ikut jadual

Memastikan kereta diselenggara mengikut jadual.

Kos untuk memiliki sebuah kenderaan bukan sekadar haya membayar ansuran bulanan tetapi ianya adalah lebih dari itu. Setiap kereta perlu diservis ataupun dibaikpulih bila tiba masanya. Walau bagaimanapun terdapat beberapa faktor yang boleh membantu menjimatkan wang dan seterusnya memanjangkan jangka hayat kereta. Ianya adalah seperti berikut :

  • Periksa paras minyak enjin, brek, kotak gear, paras air bateri dan radiator. Juga termasuk keadaan timing belt, tayar, suspensi dan sebagainya.
Oil Change oil pan 2005 gmc suv

Kenapa perlu periksa.

Nampak remeh namun ramai yang tidak sedar bahawa seandainya anda melakukan pemeriksaan berkala, harian atau mingguan keatas kereta anda. Ini membolehkan anda mengenalpasti kerosakan sesuatu komponen seperti timing belt contohnya dengan lebih awal. Mana yang anda pilih ? kos untuk menukar timing belt yang beratus ringgit atau kos untuk overhaul semula enjin kereta anda yang beribu ringgit.


Checklist penyelenggaraan kereta :

Jadual penyelenggaraan mengikut kilometerBerdasarkan pengalaman penulis, menukar atau mengantikan apa apa alat ganti kereta sendiri adalah 50 %  hingga 60% lebih murah berbanding dengan kedai atau bengkel. Namun tidak semua orang memiliki masa dan kemahiran yang sama, perkara ini bergantung kepada keputusan individu masing masing. Kebaikan dan keburukan kereta elektrik.
  1. Terbaik...Thanks sudi singgah ke belog Kathy..

    BalasPadam
  2. panduan yang berguna, thank for sharing

    BalasPadam

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone