Ahad, 14 Februari 2016

Buah yang boleh menambahkan tenaga

Kenapa tubuh manusia memerlukan kalori.


Culinary fruits front view
pelbagai jenis buah buahan

Badan manusia memerlukan kalori untuk tenaga bagi melakukan pelbagai aktiviti harian.Jika seseorang makan makanan atau buah buahan yang berkalori tinggi namun tidak menjalankan sebarang aktiviti fizikal maka ianya akan menjurus kepada pertambahan berat badan.Obesiti adalah istilah yang biasa digunakan bagi mereka yang mempunyai berat badan berlebihan.
Senarai buah buahan dan kandungan kalori.

kandungan kalori bagi setiap 100 gram
Kuantiti pengambilan yang disyorkan.

Pada kebiasaannya, buah buahan dihidangkan sebagai pencuci mulut selepas makan. Kementerian kesihatan ada mengesyorkan iaitu sebanyak 2 sajian buah buahan setiap hari dan makan dengan berhemah.

Khasiat lain yang boleh dimanfaatkan.

Bukan sahaja kalori malah terdapat zat zat atau vitamin semulajadi yang terkandung dalam buah buahan seperti vitamin A, C dan banyak lagi.Sememangnya amalan memakan buah pada setiap hari boleh membantu mengurangkan risiko penyakit, membantu merawat badan dan memastikan kita sentiasa sihat dan cergas.Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone