Khamis, 29 Oktober 2015

7 fakta rawak anda mesti ingin tahu

1. Nama orang yang terpanjang di Malaysia adalah "Nur Fathaniah Tariyah Karimah Farwizah Zahabiyah Syahirah Binti Airol Anizam " setakat 2014.Keseluruhannya mengandungi 10 perkataan dan 67 huruf.2. Ayat Inggeris berikut "THE QUICK BROWN FOX JUMP OVER THE LAZY DOG" menggunakan kesemua huruf dari 'A' hingga 'Z'.3. Ketuhar gelombang mikro (micro oven) dicipta hasil pemerhatian/penemuan secara tidak sengaja seorang jurutera yang mana mendapati bar coklat di dalam poket beliau cair apabila terdedah kepada gelombang mikro yang dihasilkan oleh set radar pada frekuensi tertentu.


Ursus maritimus Steve Amstrup
4. Kulit beruang kutub sebenarnya berwarna hitam dan bulu pada badannya bukan berwarna putih tetapi sebaliknya lutsinar atau telus(transparent).


Syrian soldier aims an AK-475.Komposisi kentut terdiri daripada:
  • 59% nitrogen
  • 21% hidrogen(bahan nudah terbakar)
  • 9%  karbon dioksida
  • 7% metana(bahan mudah terbakar)
  • 4% oksigen
  • lebih kurang 1% hidrogen sulfida (bau yang terhasil bila seseorang kantut)

6.Keracunan Teobromina LD50 adalah keracunan coklat bila diambil secara berlebihan. Mengikut anggaran jika berat purata seseorang adalah 80kg, bermakna pengambilan coklat purata sebanyak 6.15 kilogram boleh membunuh akibat keracunan.
7.Terdapat satu pejabat pos dasar laut di Malaysia. Lokasinya adalah di Pulau Mataking , Semporna, Sabah. Surat yang diposkan di dalamnya akan diambil dua kali seminggu. Hanya terdapat 5 pejabat yang seumpamanya di dunia setakat ini.

Catat Ulasan

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone