Selasa, 15 September 2015

Haiwan aneh tapi unik yang wujud di bumi

ikan pelik red lipped

           

Ikan Ogcocephalus.


Nama saintifiknya adalah Ogcocephalus darwini ataupun nama timangannya Red Lipped batfish,wujud di kepulauan Galapagos pada kedalaman air laut 30 meter atau lebih. Ianya memiliki sirip unik seakan kaki untuk bergerak di dasar lautan. Ikan ini menangkap mangsa menggunakan struktur diatas kepalanya yang dipanggil "illicium". Walaupun mempunyai rupa yang pelik namun spesis haiwan unik ini tidak berbahaya kepada manusia. (janga cuba nak cium sudah !!).


Scotoplanes globosa
haiwan unik sea pig 

Sea pig atau Scotoplanes.


Scotoplanes ataupun lebih dikenali dengan gelaran sea pig, hidup di dasar lautan dalam pada kedalaman 3000 hingga 5000 meter. Habitat haiwan ini ditemui di sekitar lautan Pacifik, Atlantik dan lautan India.    rupa blind snake yang pelik

Atretochoana eiseiti atau blind snake kelihatannya seperti ular namun ianya bukanlah dalam kategori yang sama. Ditemui pertama kali oleh ahli ekpedisi Sir Graham Hales dan Sir Brian Doll di hutan Brazil pada tahun 1800s-an, spesis caecilian ini popular kerana rupa bentuknya yang aneh dan tidak mempunyai mata. Tiada maklumat terperinci atau lengkap tentang haiwan ini kerana ianya sukar ditemui.

Yang ini Minions.....


Catat Ulasan

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone