Isnin, 27 April 2015

Sembilan matlamat utama wawasan 2020

Diilhamkan oleh perdana menteri yang keempat iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad atau dikenali sebagai bapa pemodenan Malaysia pada tahun 1991. Matlamat wawasan 2020 adalah bertujuan untuk membawa negara ke arah menjadi sebuah negara maju bukan sahaja bidang ekonomi, tetapi juga bidang-bidang politik, sosial, kerohanian, psikologi, serta juga perpaduan nasional dan sosial, antara lain. Kesemua ini juga melibatkan persoalan keadilan sosial, kestabilan politik, sistem kerajaan, mutu hidup, nilai sosial dan kerohanian, maruah bangsa dan sebagainya.Berikut ialah sembilan matlamat utama yang digariskan oleh Tun semasa pembentangan kertas kerja beliau yang bertajuk The Way Forward :

1.Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang dikongsi bersama: Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum, hidup dalam keharmonian, bekerjasama sepenuhnya secara adil, dan terdiri daripada satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara.

2.Mewujudkan sebuah masyarakat yang berjiwa bebas, tenteram dan maju, dengan keyakinan akan keupayaan sendiri, berbangga dengan apa yang ada, dengan apa yang telah dicapai, cukup gagah menghadapi pelbagai masalah. Masyarakat Malaysia ini mesti dapat dikenali melalui usaha mencapai kecemerlangan, amat sedar akan semua potensinya, tidak mengalah kepada sesiapa, dan dihormati oleh rakyat negara lain.

3.Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang, yang mengamalkan satu bentuk demokrasi Malaysia yang mempunyai persefahaman matang, berasaskan masyarakat yang boleh menjadi contoh kepada beberapa banyak negara membangun.

4.Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika, dengan warganegaranya teguh dalam nilai agama dan kerohanian dan didukung oleh nilai etika paling tinggi.

5.Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur, dengan rakyat Malaysia pelbagai kaum bebas mengamalkan adat, kebudayaan, dan kepercayaan agama mereka dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara.

6.Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan berpandangan ke depan, yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan.

7.Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi, iaitu sistem sosial yang mementingkan masyarakat lebih daripada diri sendiri, dengan kebajikan insan tidak berkisar pada negara atau orang perseorangan tetapi di sekeliling sistem keluarga yang kukuh.

8.Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. Ini merupakan masyarakat yang melaksanakan pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama, dengan wujudnya perkongsian sepenuhnya bagi setiap rakyat dalam perkembangan ekonomi.

9.Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing, dinamik, giat dan kental.

Sumber rujukan : Wikipedia.org

Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Malaysia :

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di Malaysia bernilai 312.44 billion dollar Amerika pada tahun 2013. Nilai KDNK Malaysia mewakili 0.50 peratus daripada ekonomi dunia. KDNK di Malaysia pada purata 70.18 billion USD dari tahun 1960 sehingga 2013, mencecah paras tertinggi semua masa 312.44 Bilion USD pada tahun 2013 dan rekod yang rendah 2.42 Bilion USD pada tahun 1961. KDNK di Malaysia dilaporkan oleh Kumpulan Bank Dunia.


source: tradingeconomics.com


Keluaran Dalam Negara Kasar per Kapita :

The Keluaran Dalam Negara Kasar per kapita di Malaysia kali terakhir dicatatkan pada 6990.25 USD pada 2013. KDNK per kapita di Malaysia adalah bersamaan dengan 55 peratus daripada purata dunia. KDNK per kapita di Malaysia purata 3250.85 USD daripada 1960 sehingga 2013, mencapai kedudukan tertinggi 6990.25 USD pada tahun 2013 dan rekod yang rendah iaitu 815.29 USD pada tahun 1960. KDNK per kapita di Malaysia dilaporkan oleh Bank Dunia.


source: tradingeconomics.com
Catat Ulasan

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone