Sabtu, 20 Disember 2014

Bagaimana berhadapan dengan kegagalan

Label :

bagaimana menghadapi kegagalan dalam hidup
Bila kita gagal dalam sesuatu perkara, bukanlah bermakna ianya adalah pengakhiran. Apa yang perlu dan penting adalah bagaimana cara kita berhadapan dengan kegagalan tersebut.

Jumaat, 19 Disember 2014

Cari penyebab masalah

Label :

Cari dan perbaiki punca masalah, barulah ianya akan selesai. Memarahi atau menyalahkan orang lain bukan jalannya penyelesaiannya.

Ahad, 14 Disember 2014

Cara mudah pantau bunyi bising persekitaran

Label :


Bunyi bising yang kita dengar seharian boleh mendatangkan kesan jangka panjang yang merbahaya pada kesihatan.Cara paling senang dan mudah untuk mengukur tahap kekuatan bunyi yang terhasil di sekeliling kita adalah dengan menggunakan aplikasi sound meter. Ianya percuma dan boleh dimuat turun melalui apps store.

Sound meter direka dengan U.I(user interface) yang mesra pengguna. Aplikasi ini juga akan memaparkan secara langsung persekitaran contoh, berdasarkan bunyi yang direkodkan.

Sesuai digunakan untuk tujuan pemantauan  terutamanya bagi mereka yang bekerja di persekitaran yang bising untuk tempoh yang lama.

Sebagai langkah keselamatan, sentiasa patuhi garis panduan dan prosedur yang telah ditetapkan di tempat kerja terutamanya.

Bak kata pepatah " sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna".