Sabtu, 12 April 2014

Pepijat jantung berdarah aka Heartbleed bug yang merbahayaPepijat jantung berdarah aka (Heartbleed bug) telah mempengaruhi berjuta-juta laman web di Internet untuk dua tahun, tetapi ada cara untuk melindungi diri anda daripada virus atau pepijat ini , menurut laporan.

Walaupun pengguna tidak mempunyai kuasa pencegahan yang mutlak ke atas Pepijat jantung berdarah ini , pengendali laman web perlu mengemaskini perisian OpenSSL mereka. Ada cara untuk mempertahankan kata laluan penting pada Gmail , Facebook , Yahoo! dan laman web lain.

Pepijat Jantung Berdarah ini membolehkan penceroboh aka Hacker untuk mengeksploitasi kelemahan dalam perisian penyulitan OpenSSL yang digunakan oleh majoriti laman web utama untuk mencuri data seperti nombor kad kredit , kata laluan dan maklumat peribadi lain. Pertahanan pertama bagi pengguna internet, adalah untuk menukar kata laluan anda bagi melindungi maklumat anda daripada diambil dan disalahgunakan.

Walau bagaimanapun, jika laman web utama masih terdedah kepada Pepijat jantung berdarah, menukar kata laluan tidak akan membawa sebarang perubahan. Laman web berkenaan perlu mengemaskini perisian mereka terlebih dahulu. Sebagai langkah pertahanan, alat dalam talian yang dinamakan ujian  Heartbleed telah diciptakan untuk menguji jika laman web berkenaan telah dikompromi oleh pepijat atau virus tersebut. Hanya taip alamat alamat laman web ke dalam kotak, dan ia akan memberitahu anda sama ada laman web anda selamat atau tidak  selamat . Laman seperti Facebook , Gmail , Amazon , Yahoo! , Twitter dan lain-lain telah dikemaskini perisian mereka.

Pepijat Jantung berdarah ini pada dasarnya mengambil kesempatan daripada perisian penyulitan OpenSSL, yang merupakan standard untuk kebanyakan laman web dan dipaparkan sebagai  simbol mangga kecil pada pelayar web anda. Apabila mesej berulang-alik pada sambungan yang selamat, kadang-kadang komputer akan memeriksa jika komputer yang lain masih lagi bersambung. Mereka memeriksa dengan menghantar paket kecil data, yang disebut "degupan jantung," yang kemudiannya disahkan. Kecacatan ini membolehkan penceroboh aka hacker untuk menggunakan paket data palsu, yang memanipulasikan komputer supaya bertindak balas dengan data yang disimpan di dalam memorinya.

Catat Ulasan

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone