Khamis, 2 Disember 2010

Mengapa ada perbezaan.

                    Mengapa kerajaan tidak selaraskan satu sistem yang saksama antara penjawat awam dan swasta? sedangkan kita bekerja dalam negara yang sama, warganegara yang sama namun bila kenaikan gaji mahupun apa2 imbuhan yang diberi oleh kerajaan, penjawat swasta hanya mampu sekadar menganga.Bila penjawat swasta nak buat pinjaman misalnya, begitu susah dan faedah yang diberikan pun terlalu tinggi berbanding faedah yang diberikan kepada penjawat awam.Bila masa kenaikan harga minyak, kegawatan ekonomi mahupun apa2 perubahan dalam ekonomi, penjawat swasta lah yang terkena tempias yang paling besar,  misalnya dibuang kerja dan sebagainya.
                    Mengapa harus ada perbezaan sedangkan kita satu negara tak kira apa bangsa ataupun agama?. Bila bajet tahunan negara dibentangkan di parlimen kita dapat lihat dan dengar begitu banyak peruntukan yang diberikan. Adakah peruntukan ini benar benar disalurkan kepada rakyat dengan telus ataupun diexploitasikan oleh sesetengah pihak tertentu untuk kepentingan masing masing. Mengapa tak selaraskan semuanya? Mengapa harus ada perbezaan? Bukan semua rakyat dapat peluang bekerja dengan sektor awam. Jika dibandingkan jumlahnya lebih ramai yang berkhidmat di sektor swasta mahupun bekerja sendiri.

Catat Ulasan

Terima kasih di atas kesudian anda untuk menjengah ke blog ini. Semua komen akan disemak terlebih dahulu sebelum dipaparkan pada ruangan komen oleh admin. Harap maklum.

favourite category

...
test section describtion

Butang Whatsapp hanya berfungsi pada peranti smartphone